Doustny Test Tolerancji Tłuszczów (OFTT Oral Fat Tolerance Test)

Home - Doustny Test Tolerancji Tłuszczów (OFTT Oral Fat Tolerance Test)

Czym jest Doustny Test Tolerancji Tłuszczów?

Doustny test Tolerancji Tłuszczów jest  badaniem służącym do oznaczenia poposiłkowego poziomu trójglicerydów w surowicy krwi po zjedzeniu wystandaryzowanego posiłku testowego LIPOTEST meal, który zawiera ściśle określone ilości tłuszczów nasyconych (75g), węglowodanów (25g) i białek (10g).

Określenie poziomu trójglicerydów po posiłku jest bardzo ważne, ponieważ jak wspomniano w poprzedniej zakładce, poziom trójglicerydów na czczo nie odpowiada na pytanie jak zachowują się  poziomy trójglicerydów w okresie poposiłkowym.

Potrzeba ustalenia poposiłkowego poziomu trójglicerydów jest poparta badaniami klinicznymi: The Women’s Health Study, the Copenhagen City Heart Study, the Physicians Health Study, the Apolipoprotein-related Mortality Risk Study, the second Northwick Park Heart Study, the Norwegian Study and the ARIC study.

W zakresie poposiłkowego ustalania poziomu trójglicerydów, do niedawna nie było zgody w środowiskach naukowych. Jednakże po meta analizie 113 badań, grupa ekspertów wystandaryzowała metody oceny testu i w 2011 roku opubklikowała pierwsze zalecenia. Dodatkowo ta sama grupa ekspertów przeanalizowała 450 publikacji medycznych, które ukazały się w bazie PubMed  pomiędzy styczniem 2011 a listopadem 2018, a które poruszały zagadnienia związane z oceną przydatności OFTT. W wyniku tych analiz w roku 2019 na łamach czasopisma Current Vascular Pharmacology opublikowane zostało kolejne stanowisko panelu międzynarodowych Ekspertów, które potwierdziło konkluzje z 2011 roku oraz zdefiniowało grupy pacjentów, u których powinno wykonać się OFTT.

Metoda standaryzacji i ewaluacji pomiaru poposiłkowego poziomu trójglicerydów została zdefiniowana i zaaprobowana przez panel ekspertów.

 Pomiar poposiłkowego poziomu trójglicerydów powinien być dokonany w określonym czasie po skonsumowaniu wystandaryzowanego posiłku.

Doustny Test Tolerancji Tłuszczów jest wykonywany w następujący sposób:

  • Po 10-12 godzinach postu pacjent przyjmuje wystandaryzowany posiłek testowy LIPOTEST meal zawierający ściśle określone ilości tłuszczów nasyconych, węglowodanów i białek.
  • Następnie 4 godziny po posiłku pobieramy próbkę krwi do oceny poziomu trójglicerydów w surowicy krwi.
  • Poziom trójglicerydów po 4 godzinach wyższy niż 220 mg/dl oznacza, że test jest pozytywny.

LIPOTEST meal jest posiłkiem diagnostycznym wykorzystywanym tylko do wykonania OFTT.

LIPOTEST meal jest autoryzowany przez EOF i opatentowany w swojej komercyjnej formie przez D, Genomeres Medical Research. To jedyny taki posiłek na świecie.